· 

Recensie: Finale - Stephanie Garber

Welkom bij de grande finale van Caraval!

Het spel begint nu pas echt...

 

Nog maar twee maanden geleden werden de Fortunae uit een deck tarotkaarten bevrijd, nog maar twee maanden geleden eiste Legende de troon voor zichzelf op, en nog maar twee maanden geleden ontdekte Tella dat de jongen op wie ze verliefd is niet echt bestaat.

Tella moet nu beslissen wie ze vertrouwt: Legende of een oude vijand. Haar zus Scarlett staat voor een onmogelijke opgave nadat ze een geheim ontrafelde dat haar hele leven op z'n kop zette. En Legende staat voor een keuze die hem voorgoed zal veranderen.

Caraval is voorbij, maar het belangrijkste spel begint nu pas. Dit keer zijn er geen toeschouwers, alleen winnaars en verliezers...

 

Recensie:

Finale is het laatste deel uit de inmiddels vermaarde Caraval-reeks van Stephanie Garber. Het is een duidelijk doorlopend verhaal, dus het is sterk aan te raden bij het eerste deel te beginnen, mocht dit je eerste kennismaking met de boeken zijn.

 Net als de vorige delen heeft Garber Finale geschreven vanuit het motto 'overdaad schaadt níét'. Want overdadig is het; de taal en schrijfstijl zijn welluidend en rijk, vol metaforen en bijvoeglijke naamwoorden die in een ander verhaal wellicht veel te veel zouden zijn geweest, maar hier wonderbaarlijk goed werken. Júíst omdat ze een tikje over the top zijn, zuigen de woorden je onherroepelijk een verhaal in dat vanaf het begin spannend, magisch en meeslepend is. Vanaf deel één, Caraval, heeft Garber zorgvuldig een wereld opgezet die alle zintuigen prikkelt en in dit slotdeel nóg verder en dieper is uitgewerkt, inclusief een wervelwind aan kleurrijke personages.

Finale staat net als zijn voorgangers bol van de magie, liefde en intriges. De hele Caraval- trilogie behoort zonder twijfel tot de pareltjes onder de fantasyboeken.

 

Leesadvies:

Finale is geschikt voor lezers vanaf een jaar of vijftien. Als je je graag laat meevoeren naar andere werelden en houdt van een rijke schrijfstijl, veel magie en dramatische liefde, dit alles overgoten met een duister sausje, dan zit je met de Caraval-reeks absoluut goed.

 

Titel: Finale

Auteur: Stephanie Garber

Vertaling: Selma Soester

Leeftijd: 15+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2019

ISBN: 9789024587209

Reactie schrijven

Commentaren: 0