· 

Recensie: Clownsnacht - Daniëlle Bakhuis

'Hé, Suzie. Had je naar gedroomd?'
'M-mama! Waar i-his mama?' Dikke tranen maken geultjes in de gele schmink op haar wangen.
'Mama en papa zijn naar een feestje vanavond, maar ik pas op. Ik heet Fara, weet je nog?'
Tussen haar tranen door begint Suzie te knikken. Ze klemt haar beide armen om mijn hals en haar mond is opeens heel dicht bij mijn oor. 
'Ik wil niet dat de clown naar me kijkt.' Ze zegt het zo zachtjes dat ik haar bijna niet versta.
Mijn buik trekt zich samen. 'Wat?'
'De clown,' fluistert Suzie.
'Hij stond naast mijn bed.'

 

Fara past een avondje op de kinderen van de familie Zuiderduin. Ze wonen in een groot, bijna kasteelachtig huis in de luxe villawijk van het dorp. Marnix en Suzie zijn lieve kinderen, ze luisteren goed en gaan braaf naar bed. Maar wanneer de stroom uitvalt, Suzie telkens huilend wakker wordt en Fara dingen ziet en hoort die haar een slecht voorgevoel geven, begint ze zich af te vragen of ze deze oppasklus ooit had moeten aannemen...

 

Recensie:

Volgens de uitgever valt Clownsnacht in de categorie 'jeugdhorror', en daar is geen woord van gelogen: het in omvang bescheiden verhaal (129 pagina's) is écht griezelig - en niet alleen voor jongeren. De opbouw van verhaalelementen en spanning is fantastisch; Bakhuis zorgt ervoor dat je als lezer van begin tot eind op het puntje van je stoel zit. Om daarna niet meer naar bed te durven...
Er wordt ruim gestrooid met urban legends en elementen uit (tiener)horrorfilms. En dat wérkt, echt. Het vertelplezier spat van de pagina's en werkt aanstekelijk; het (heel toegankelijk geschreven) verhaal trekt de lezer vanaf de eerste pagina mee. Fijne personages, een compact maar compleet verhaal en die gruwelijke  spanning... Clownsnacht smaakt naar meer!

 

Leesadvies:

Clownsnacht is geschikt voor tieners vanaf een jaar of dertien en nog lang na die leeftijd een aanrader. Let wel op: als je niet van enge verhalen houdt en snel last hebt van nachtmerries kun je dit boek misschien beter aan je voorbij laten gaan; stalen zenuwen zijn geen overbodige luxe! Als je wel houdt van een lekker potje griezelen, is dit een absolute must-read.

Titel: Clownsnacht
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Leeftijd: 13+

Uitgeverij: Van Goor | Best of YA Books
ISBN: 9789000370375

Reactie schrijven

Commentaren: 0