· 

Recensie: Schemerwerelden - Kevin Crossley-Holland

Laat je meevoeren naar de duistere wereld van de Britse en Ierse volksverhalen. 

 

Ze zijn magisch, mistig en mysterieus. De grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen. Verdwijn in avonturen en legenden, laat je verleiden door elfen en gnomen en raak betoverd. 

Maar pas op: voor je het weet word je deze verhalen in gezogen en kom je er nooit meer uit...

 

Recensie:

Schemerwerelden bevat meer dan vijftig sagen, legenden, mythen en volksverhalen uit de oude en rijke cultuur van de Ieren en Britten, die sterk uiteenlopen wat betreft vertelstijl en onderwerp, maar allemaal dezelfde sfeer ademen: magisch en mysterieus, soms grappig, soms griezelig en vaak met een verrassende gelaagdheid, veel symboliek en een mooie boodschap. 

De vormgeving van het boek is ronduit schitterend, van de losse én stoffen omslagen tot de sterke illustraties binnenin, het is een perfect samenspel met de verhalen. Die verhalen zijn al vele generaties oud en nu door Crossley-Holland herschreven voor een nieuw publiek, zonder dat de oorspronkelijke stijl en sfeer verloren zijn gegaan. Het resultaat is een betoverende bundel met sfeervolle verhalen die eigenlijk in geen enkel boekenkast mag ontbreken.

 

Leesadvies:

Schemerwerelden is te lezen vanaf een jaar of tien, hoewel niet alle verhalen even toegankelijk zijn en de onderliggende boodschap ervan soms aan de jongere lezers voorbij zal gaan. De aanbevolen leeftijd is overigens een ondergrens, een bovengrens is er niet: ook voor volwassenen is dit een prachtige uitgave en een verzameling sfeervolle verhalen die erom vraagt op een gure herfst- of winteravond gelezen te worden, liefst bij een haardvuur en met een woeste storm buiten.

 

Titel: Schemerwerelden - Britse en Ierse volksverhalen

Auteur: Kevin Crossley-Holland

Illustrator: Frances Castle

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Lemniscaat, 2019

ISBN: 9789047711438

Reactie schrijven

Commentaren: 0