· 

Recensie: Zonderling - Laini Taylor

Wie is de blauwe godin uit Lazlo's dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?

 

Al sinds zijn vijfde is junior-bibliothecaris Lazlo Zonderling geobsedeerd door de mythische stad Ween, die tweehonderd jaar geleden gescheiden werd van de rest van de wereld. Het vergt echter meer moed dan Lazlo in zich heeft om zijn vertrouwde leven om te gooien en naar de stad op zoek te gaan. 

Dan doet zich een prachtige kans voor: een groep legendarische krijgers uit Ween heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

 

Recensie:

Zonderling was onder de naam Strange the Dreamer al een enorme fantasy-hit in het buitenland, voordat het in Nederland vertaald en uitgegeven werd. En dat is niet zo vreemd. Auteur Laini Taylor schrijft zoals maar weinigen dat kunnen: vol en rijk, bijna bedwelmend, in een stijl die soms neigt naar het overdadige, maar die de lezer vooral meezuigt in een minutieus vormgegeven wereld waarin dromen nachtmerries zijn en niets is wat het lijkt. 

De hoofdpersonages zijn duidelijk en met veel diepgang uitgewerkt. Er wordt gewisseld tussen twee perspectieven; in het begin is dit wennen, maar hoe meer het verhaal vordert, hoe natuurlijker die afwisseling is. 

Zonderling is een boek waar je de tijd voor moet nemen - het is geen verhaal waar je doorheen vliegt. De prachtige bewoordingen en gedetailleerde beschrijvingen zijn bedoeld om rustig te lezen, van te genieten en voor je te zien. Zonderling is origineel, dromerig en bijzonder in alle opzichten. 

 

Leesadvies:

Zonderling is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of vijftien, maar zal door de rijke en bijzondere schrijfstijl en de gelaagdheid ook genoeg volwassenen aanspreken. Voor fantasy-liefhebbers is het in elk geval een must-read, een verhaal dat  een al even schitterend vervolg verdient - wij kunnen nu al niet wachten op Muze!

 

Titel: Zonderling

Auteur: Laini Taylor

Leeftijd: 15+

Uitgeverij: Van Goor, 2019

ISBN: 9789000365463

Reactie schrijven

Commentaren: 0