· 

Recensie: De geheime tuin - Frances Hodgson Burnett

Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. 

Een sleutel.

'Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,' fluisterde ze. 'Misschien is hij wel van de tuin!'

 

Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin. Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden! Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen.

Ze houdt niet van verboden en ook niet van geheimen.

Kan Mary de geheimen ontrafelen?

 

Recensie:

De geheime tuin vertelt het verhaal van Mary, die na de dood van haar ouders in India naar een haar onbekende oom in Engeland wordt gestuurd. Het imposante landhuis waar ze komt te wonen blijkt geheimen te hebben, en Mary is vastbesloten die te ontrafelen. Daarbij leert ze steeds meer over zichzelf en de wereld om haar heen.

Imme Dros heeft De geheime tuin, dat stamt uit 1911, opnieuw vertaald en dat heeft ze schitterend gedaan: literair en en eigentijds, maar mét behoud van de sfeer en de originele stem van de auteur. Het maakt van deze Engelse klassieker een verhaal dat soepel en fijn leest en de lezer meevoert naar een magische plek. 

Er is veel ruimte voor lyrische beschrijvingen van de natuur, die in dit boek een prominente plek inneemt en symbool staat voor verandering, groei en ontwikkeling, zowel in de tuin als in de hoofdpersoon zelf: een verwend en onaardig meisje dat een behoorlijke transformatie doormaakt. 

De geheime tuin is spannend, mysterieus en sfeervol, en zal in deze prachtige vertaling weer een nieuwe generatie kinderen weten te betoveren.

 

Leesadvies:

De geheime tuin is geschikt voor lezers vanaf een jaar of tien. Het verhaal leest vlot, hoewel er soms wat moeilijke of ouderwets aandoende woorden in staan. Laat je daardoor niet afschrikken: het past bij deze klassieker en komt de sfeer van het verhaal alleen maar ten goede. Na meer dan honderd jaar is De geheime tuin nog steeds een aanrader, en zeker niet alleen voor kinderen.

 

Titel: De geheime tuin

Auteur: Frances Hodgson Burnett

Vertaling: Imme Dros

Uitgeverij: Leopold, 2019

ISBN: 9789025876470

Reactie schrijven

Commentaren: 0