· 

Recensie: Het meisje met de vlechtjes - Wilma Geldof

'Waarom denk je toch altijd dat ik niet bang ben?' Ik doe de dingen niet omdat ik niet bang ben, ik doe ze omdat het móét. En omdat het altijd goed gaat. Omdat ik een meisje ben. 

'Als je echt bang was...' begint hij. (...)

'Angst leer je af,' zeg ik, want dat is wat Frans zegt. 'En als ik doodga,' vervolg ik, 'heb ik wel het góéde gedaan.'

'Als je doodgaat?!' Peters stem is scherp. 'Wat doe je allemaal? Waar zeg je ja tegen?'

 

Freddie is veertien jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren uit Hitler-Duitsland gevluchte Joden op. In 1941 sluiten Freddie en haar oudere zus zich aan bij het gewapend verzet. Ze verleiden hooggeplaatste nazi's en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Kun je een ander mens doden zonder zelf te veranderen? Haar vriend Peter wil dat ze stopt met verzetswerk. Er dreigt steeds meer gevaar voor verraad. Wie kan ze nog vertrouwen? Dan doet ze een schokkende ontdekking...

 

Het meisje met de vlechtjes is een indringende roman over verraad en vertrouwen, loyaliteit en liefde. Voor dit boek interviewde Wilma Geldof de Haarlemse Freddie Oversteegen, die samen met haar zus Truus voor de verzetsgroep werkte waar later ook Hannie Schaft deel van uitmaakte.

 

Recensie:

 Het meisje met de vlechtjes is een prachtig verteld en bij vlagen erg heftig verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Hoofdpersonage Freddie wordt levendig beschreven: haar gevoelsleven is prachtig verwoord en verweven met de vaak ingrijpende gebeurtenissen. Het geeft dit toch al heel spannende verhaal een extra laag. 

Auteur Wilma Geldof schrijft prachtig; gedetailleerd maar nooit langdradig, indrukwekkend en realististisch. De personages en hun emoties zijn levensecht, hun worsteling met de steeds verder vervagende grens tussen goed en kwaad grijpt de lezer bij de strot, zet aan tot nadenken en blijft nog lang na het uitlezen hangen. Het meisje met de vlechtjes is in alle opzichten een pareltje.

 

Titel: Het meisje met de vlechtjes

Auteur: Wilma Geldof

Leeftijd: 14+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2019

ISBN: 9789024581597

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Willem (donderdag, 11 juni 2020 16:45)

    ok