· 

Recensie: De geschiedenis van Jane Doe - Michael Belanger

Het leven in de saaiste stad ter wereld, Burgerville, wordt opgeschud als Jane Doe op de middelbare school verschijnt. Mysterieus, recalcitrant en eigenzinnig - Jane geeft niets prijs over zichzelf en haar verleden.

Geschiedenisfreak Raymond Green weet beetje bij beetje het vertrouwen van Jane te winnen, dankzij zijn kennis over de groene koeien van Burgerville, menselijke marmotten en nog meer nerdiness. 

Er ontstaat een onverbrekelijke vriendschap tussen Ray, zijn vampierfictieminnende vriend Simon Blackburn en Jane. Maar dan begint de geschiedenis Jane in te halen...

 

Recensie:

De geschiedenis van Jane Doe is een young adultroman over liefde en vriendschap, verlies en rouw. 

De structuur valt meteen op: alle hoofdstukken verwijzen naar het aantal dagen vóór- of nadat Jane uit Ray's leven  verdwijnt, en zijn niet chronologisch. Gebeurtenissen en gevoelens lopen  door elkaar heen, dus de lezer moet behoorlijk wat schakelen. Het maakt deze roman niet direct toegankelijker, maar het werkt wél. 

De schrijfstijl van Belanger is vlot. Emoties worden op een prachtige en authentieke manier weergegeven, zonder dat het ergens sentimenteel wordt. Het onderwerp 'depressie' is behoorlijk serieus en dat wordt nergens teniet gedaan, maar het wordt wel gebracht met een originele en intelligente humor die past bij de hoofdpersonages, met wie de lezer meteen mee gaat voelen.

De geschiedenis van Jane Doe is een mooi, heftig en bij vlagen heel humoristisch verhaal. Zeker een aanrader.

 

Leesadvies:

De geschiedenis van Jane Doe is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of vijftien. De originele vertelstructuur en de herkenbaar beschreven gedachten en emoties zorgen ervoor dat veel lezers deze roman in hun hart zullen sluiten.

 

Titel: De geschiedenis van Jane Doe

Auteur: Michael Belanger

Leeftijd: 15+

Uitgeverij: Lemniscaat, 2019

ISBN: 9789047711117

Reactie schrijven

Commentaren: 0