· 

Recensie: Viktor - Jacques & Lise

Viktor is een trotse plezierjager die er al een tijdje van droomt een cheeta te schieten. Wanneer hij daar eindelijk in slaagt en zijn mooie trofee als een zacht tapijtje onder zijn voeten heeft, overvalt hem plots een ongekend gevoel van empathie en berouw. De jager bedenkt een gewiekst plan in een poging zijn egoïstische daad recht te zetten, ook al zal hij daar heel wat voor moeten opofferen.

 

Een speels verhaal vol verrassende prenten en composities, met een einde dat blijft nazinderen.

 

Recensie:

 Viktor is een bijzonder boek, dat enerzijds opvalt door zijn prachtige vormgeving en anderzijds door het onderwerp, dat toch vrij ongebruikelijk is voor een kinderboek.

Eerst de vormgeving: Jacques & Lise hebben verschillende belangrijke prijzen gewonnen voor de illustraties van Viktor, en het is dan ook adembenemend mooi. De gestileerde prenten zijn kunstzinnig en kunnen stuk voor stuk worden ingelijst. Het kleurgebruik is overwegend donker en geeft perfect de sfeer van het verhaal weer. 

De tekst is minimaal; de illustraties vertellen het grootste deel van het verhaal en dat doen ze geweldig. De structuur van het vertelde zit goed in elkaar, met een mooie spanningsboog en een zeer verrassend slot. Hoewel het voor de kleinsten nog een vrij abstract onderwerp zal zijn, is Viktor zeker een aanrader.

 

Leesadvies:

Viktor is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder, hoewel het thema voor de jongsten misschien wat vreemd en soms zelfs akelig is. Samen lezen en de prachtige platen bekijken is wel een heel goed idee: het boek bevat veel aanknopingspunten voor een gesprek over gevoelens als berouw en het geweten. Daarnaast zullen de illustraties jong en oud absoluut betoveren.

 

Titel: Viktor

Illustraties en tekst: Jacques Maes & Lise Braekers

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Van Halewyck, 2018

ISBN: 9789461319180

Reactie schrijven

Commentaren: 0