· 

Recensie: Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries

Als Vos de deur opendoet, staat er een dodo op de stoep. Die collecteert voor de uitstervende dieren - dus ook voor zichzelf, want hij is namelijk de allerlaatste dodo.

 

Vos nodigt de dodo uit om even binnen te komen uitrusten. Doet hij dit uit medelijden of is Vos iets anders van plan...?

 

Recensie:

 Daan Remmerts de Vries heeft met Vos is een boef een origineel, grappig én spannend prentenboek gemaakt. Zowel de illustraties als de tekst zijn van zijn hand, en dat is te merken: woord en beeld spelen in dit verhaal perfect op elkaar in en versterken elkaar.  De personages en hun emoties worden heel expressief weergegeven, zonder dat er ook maar ergens sprake is van overdaad. Het verhaal zelf gaat over thema's als vriendschap en vooroordelen. De boodschap is subtiel tussen de regels door te lezen, maar wordt nergens expliciet vermeld. Gelukkig maar, want op deze manier blijft een te betuttelende moraal de lezer bespaard. In plaats daarvan wordt er een subtiel en komisch spel gespeeld waarin de lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet: want is Vos nou wel of niet een boef?

 

Leesadvies:

Vos is een boef is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Voor beginnende lezers is het een prima idee om dit boek zelf te lezen, maar ook samen lezen of voorlezen aan jongere kinderen werkt geweldig. De illustraties zijn een lust voor het oog en het thema (te snel oordelen en overhaaste conclusies trekken) biedt een goed uitgangspunt voor interessante gesprekjes. 

 

Titel: Vos is een boef

Tekst en illustraties: Daan Remmerts de Vries

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Gottmer, 2019

ISBN: 9789025770617

Reactie schrijven

Commentaren: 0