Recensie: Het mysterie van niks en oneindig veel snot - Jan Paul Schutten & Floor Rieder

Hoe is ons heelal ontstaan? Was het er altijd al? Of was er ooit niets? Maar hoe kan er uit niets een heelal ontstaan? Waar komen de zon en de sterren en planeten eigenlijk vandaan? Hoe zag de ruimte eruit voordat de sterren bestonden?  Was er toen al licht? En klopt het dat er meerdere universums zijn?

 

In een duizelingwekkende vaart brengt dit boek je heel dicht bij het begin van ons heelal. Tot een miljoenste van een biljoenste van een biljoenste seconde vanaf het eerste moment om precies te zijn... Onderweg kom je van alles tegen. De oerknal, zwarte gaten en donkere materie. Deeltjes en antideeltjes. Je komt te weten hoe je door de tijd kunt reizen, waarom Supergrover op Elmo lijkt als hij door de ruimte schiet en waarom ons universum verdacht veel lijkt op een bosbessencake (en hoe je er zelf eentje maakt). Zo ontdek je alles over het grootste mysterie van de mensheid. Sterker nog: wie weet los jij het wel op!

 

Recensie:

 Het mysterie van niks en oneindig veel snot neemt je mee in de wereld van natuurkunde en sterrenkunde: van het allerkleinste tot het niet te bevatten grootste: alles komt aan bod. Auteur Jan Paul Schutten behandelt onderwerpen die eigenlijk niet te bevatten zijn, en slaagt er wonderwel in ze begrijpelijk en behapbaar te maken. 
De stof is weliswaar behoorlijk pittig, maar de schrijfstijl is dermate helder - met veel beeldspraak en een behoorlijke dosis humor - dat alles voor de ogen van de lezer tot leven komt. De schitterende illustraties van Floor Rieder werken daarbij extra verhelderend én zijn vaak ook nog erg grappig. 

Het mysterie van niks kan, zonder overdrijven, beschouwd worden als een hoogtepunt in de Nederlandse non-fictie. Het sensationeel vormgegeven boek is ontzettend knap geschreven, zit boordevol humor en is ontegenzeglijk relevant. Aantrekkelijk en verbluffend in woord en beeld!

 

Leesadvies:

Het mysterie van niks en oneindig veel snot is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf, maar ook voor jongeren en volwassenen is dit een ontzettend interessant boek. En begrijp je niet alles meteen? Geen enkel probleem! De onderwerpen zijn zo groots en ingewikkeld dat het bijna niet mogelijk is alles te doorgronden. Met een beetje nieuwsgierigheid en een boel verbeelding kom je al een heel eind, en zelfs het kleinste beetje inzicht dat dit wonderschone werk je kan brengen is al heel veel waard.

 

Titel: Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Floor Rieder

Leeftijd: 12+

Uitgeverij: Gottmer, 2018

ISBN: 9789025768409

Reactie schrijven

Commentaren: 0