· 

Recensie: Mermaid - Louise O'Neill

Een hervertelling van The little mermaid.

 

'Ik kijk omhoog. Ik kijk naar de donkere zee, de woeste golven, en doe mijn best om een glimp op te vangen van het zwakke licht in de verte.

Dat is waar mijn moeder naartoe is gegaan, naar boven. En daar moet ik ook naartoe als ik de antwoorden wil vinden waarnaar ik op zoek ben.' 

 

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze eindelijk voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen.
Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

 

Recensie:

 Auteur Louise O'Neill heeft met Mermaid het welbekende sprookje De kleine zeemeermin van H.C. Andersen omgevormd tot een hedendaags fantasyverhaal, waarin de nodige maatschappelijke vraagstukken worden opgeworpen.

Het verhaal over de jonge zeemeermin die op zoek gaat naar haar eigen verlangens en vrijheid, blijft ook in Mermaid gehandhaafd. Wel voegt O'Neill de nodige duistere elementen toe aan het originele - toch wat zoete - verhaal, waardoor deze hervertelling een stuk donkerder én intrigerender is. Thema's als onderdrukking, feminisme en schoonheidsidealen worden op een interessante manier in het verhaal verweven en zetten de lezer af en toe behoorlijk aan het denken. Het klassieke 'goed vs. kwaad' dat in sprookjes meestal de boventoon voert, is vervangen door een heel scala aan grijstinten: de helden blijken toch niet zo geweldig en de slechteriken hebben zeker hun menselijke kantjes. 

In een vlotte, toegankelijke schrijfstijl met levendige beschrijvingen zet O'Neill met Mermaid een moderne young adult neer, die absoluut vraagt om een vervolg.

 

Leesadvies:

Mermaid is geschikt voor jongeren vanaf vijftien jaar. Houd je van sprookjes of fantasy met een duister randje, dan is dit verhaal zeker een aanrader!

 

Titel: Mermaid

Auteur: Louise O'Neill

Leeftijd: 15+

Uitgeverij: Young & Awesome / Uitgeverij Leopold

ISBN: 9789025876395

Reactie schrijven

Commentaren: 0