· 

Recensie: Twister - Juliette Forrest

Ze is nieuwsgierig.

Ze is moedig.

Ze is raadselachtig.

Ze is rebels.

 

Ze is Twister.

 

Dit is het verhaal van een dapper, stralend meisje; een heks die in het bos woont; een ketting die je in een wolf, een regenstorm of een kolkende rivier verandert; en een huiveringwekkende slechterik die de ketting koste wat het kost wil hebben...

 

Recensie:

Twister woont op een boerderij met haar moeder, haar tante Honey en haar hond Point. Haar vader is een aantal maanden daarvoor verdwenen, en Twister mist hem heel erg. Haar moeder ook, want die komt amper meer uit bed. Wanneer Twister een brief van haar vader krijgt, hoopt ze hem te kunnen opsporen. Daarvoor moet ze op bezoek bij Maymay, een heks die midden in het bos woont. Zij geeft Twister een magische ketting waarmee ze misschien haar vader kan vinden, maar die ook een duivelse slechterik aantrekt...

Twister is het debuut van auteur Juliette Forrest, en meteen een schot in de roos. Het verhaal is magisch en sprookjesachtig, en wordt heel beeldend verteld. De beschrijvingen zijn zintuiglijk en sfeervol; de lezer waant zich echt in Twisters wereld, ruikt het, proeft het, voelt het.

Het hoofdpersonage is moedig, eigenwijs en bovenal zichzelf, en roept daarmee meteen sympathie op. Thema's als vriendschap, pesten, familie en gemis worden op een mooie manier ingevuld zonder ergens te zwaar of moralistisch te zijn.
Het taalgebruik van Forrest is origineel, vol metaforen en symboliek, en vooral heel eigen. Zowel de inhoud als de vorm geeft Twister een magische en sprookjesachtige sfeer. De bijzondere details maken het verhaal uniek en de prachtige cover maakt het helemaal af. Absoluut een aanrader!

 

Leesadvies:

Twister is geschikt voor tieners vanaf dertien jaar, maar het is absoluut al aan te raden voor iets jongere kinderen: de wat meer gevorderde lezer zal er al vanaf tien, elf jaar prima mee uit de voeten kunnen. Het spannende en avontuurlijke verhaal zal een brede doelgroep aanspreken, en de soms duistere magie voegt er een extra dimensie aan toe. Zeker het lezen waard!

 

Titel: Twister

Auteur: Juliette Forrest

Leeftijd: 11+

Uitgeverij: Van Goor, 2018

ISBN: 9789000363643

Reactie schrijven

Commentaren: 0