· 

Recensie: Spreek je chocola? - Cas Lester

Opeens wist ik zeker dat we vriendinnen zouden worden. Vraag me niet waarom, want ik kan het niet uitleggen. Ik wist het gewoon.

 

Wanneer Nadima bij brugklasser Jaz op school komt, kan Jaz haar geluk niet op. Eindelijk heeft ze weer iemand om naast te zitten in de klas! Er is alleen één probleempje: ze spreken elkaars taal niet.

Daar laat Jaz zich niet door tegenhouden - met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap, met een hoop emoji's, lol en de nodige misverstanden... maar vooral heel veel chocola!

 

Recensie:

 Her eerste dat opvalt aan Spreek je chocola? is de prachtige cover: vrolijk, lief en kleurrijk. Dat gevoel komt behoorlijk overeen met het verhaal zelf.

Hoofdpersonage Jaz is enthousiast, eigenwijs en ondernemend, en wint daarmee direct de sympathie van de lezer. Ze is behoorlijk dyslectisch, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Sterker nog: ze ziet er vooral de voordelen van. Die positieve belichting werkt meteen al verfrissend. En in haar nieuwe vriendschap met de Syrische vluchtelinge Nadima is Jaz sowieso gedwongen creatief met communicatie om te gaan: Nadima spreekt immers amper Engels.
Auteur Cas Lester heeft een vlotte schrijfstijl met taalgebruik dat perfect past bij de doelgroep.

Spreek je chocola? gaat over vriendschap met alle ingewikkeldheden die daarbij horen - onzekerheid, jaloezie, groepsgedrag en ruzies - en zal voor veel meiden in dat opzicht erg herkenbaar zijn. Het gaat over het opbouwen van een band - over verschillen in taal en culturele achtergrond heen -, over integratie en identiteit. En over vluchtelingenproblematiek. Die laatste thema's worden echter niet met veel diepgang behandelt: het verhaal behoudt steeds zijn luchtigheid. Voor tieners wordt het verhaal daardoor op geen enkel punt te zwaar, en worden ze op een kleine, subtiele manier aan het denken gezet over grote maatschappelijke onderwerpen.

 

Leesadvies:

Spreek je chocola? zal vooral meiden vanaf een jaar of elf aanspreken, niet alleen door de mooie cover, maar ook door het verhaal zelf, waarin alle elementen van meidenvriendschappen aan bod komen. Het is een vrolijk, luchtig verhaal dat lekker leest en stiekem een belangrijke boodschap overbrengt.

 

Titel: Spreek je chocola?

Auteur: Cas Lester

Leeftijd: 11+

Uitgeverij: Gottmer, 2018

ISBN: 9789025769246

Reactie schrijven

Commentaren: 0