· 

Recensie: Wildcard - Marie Lu

Het Warcross-kampioenschap kostte Emika Chen bijna haar leven. Nu ze de waarheid achter Hideo's nieuwe algoritme kent, kan ze hem niet meer vertrouwen. 

Vastbesloten om een einde te maken aan Hideo's wrede plannen, werkt Emika samen met de Phoenix Riders. Ze ontdekt ook dat het algoritme niet haar enige probleem is. Iemand heeft een prijs op haar hoofd gezet en Hideo's vijand Zero is haar enige kans om in leven te blijven. Maar zijn bescherming komt haar duur te staan. 

Emika zit gevangen in een web van verraad en de toekomst van de vrije wil staat op het spel. Hoe ver zal Emika gaan om de man van wie ze houdt neer te halen?

 

Recensie:

 Wildcard is het vervolg op het goed ontvangen Warcross, dat vorig jaar in de Nederlandse vertaling verscheen. Het verhaal van beide delen is gestoeld op een dystopische toekomstvisie waarin virtual reality een grote plaats in de maatschappij inneemt. Wildcard blikt amper terug op het verhaal van zijn voorganger, waardoor het zeker aan te raden is te beginnen met het eerste deel. 

Net als in Warcross blinkt ook Wildcard uit in worldbuilding: alle elementen van de toekomstige wereld, waarin technologie de samenleving volledig beheerst, zijn tot in detail uitgedacht en weergegeven. Auteur Marie Lu heeft een beeldende schrijfstijl, waarmee ze de lezer gemakkelijk haar verhaal in trekt. Dat verhaal bevat ontzettend veel actie; lezers vallen van de ene plottwist in de andere en zullen zich geen minuut vervelen. Helaas gaat al dat geweld wel wat ten koste van de diepgang. Interessante thema's die nu slechts vluchtig worden aangestipt, hadden door wat uitgebreidere achtergrondinformatie en rustpunten meer welverdiende aandacht mogen krijgen. Nu voelt Wildcard bij vlagen te gejaagd aan. Desalniettemin is hoofdpersonage Emika Chen mooi uitgewerkt en wordt haar ontwikkeling goed in beeld gebracht. De overige personages blijven helaas wat vlak. 

Al met al is Wildcard een aanrader voor liefhebbers van dystopische young adult-verhalen. Een boek boordevol actie, waar wellicht de interessante achtergronden iets meer aandacht hadden mogen krijgen.

 

Leesadvies:

Wildcard is geschikt voor jongeren van vijftien jaar en ouder. De vlotte schrijfstijl en nadruk op actie, gamen en technologie zorgt ervoor dat dit boek een brede doelgroep zal aanspreken en wellicht zijn weg zal vinden naar tieners die over het algemeen wat minder leesgraag zijn. En dat is ook veel waard.

 

Titel: Wildcard (Warcross #2)

Auteur: Marie Lu

Leeftijd: 15+

Uitgeverij: Best of YA I Van Goor, 2018

ISBN: 9789000357307

Reactie schrijven

Commentaren: 0