· 

De mooiste kinderboeken van 2018 volgens VerhalenVerslinders!

Met de kerstdagen in zicht loopt 2018 langzaam ten einde, en wat een mooi boekenjaar was het! Er verschenen ontzettend veel mooie, lieve, ontroerende, indrukwekkende en grappige kinderboeken. En hoewel ik natuurlijk lang niet alles heb gelezen - een dag telt immers maar vierentwintig uur - zijn er een aantal titels die veel indruk hebben gemaakt. Tijd voor een lijstje dus. Wat zijn volgens VerhalenVerslinders de beste boeken van 2018?

 

1. Lampje - Annet Schaap

Lampje is met recht een droomdebuut: Annet Schaap heeft al vele kinderboeken geillustreerd, maar dit is het eerste dat ze ook zelf geschreven heeft. Het afgelopen jaar won Lampje zo ongeveer alle prijzen die in kinderboekenland te winnen zijn, en terecht: het is een prachtig en magisch verhaal, groots en intiem tegelijk, geschreven in een heerlijke, authentieke stijl. Niet alleen kinderen vanaf een jaar of tien, ook volwassenen zouden dit boek absoluut moeten lezen. Over het beleven van grootse avonturen, vrienden maken en jezelf zijn: Lampje is nu al een klassieker.

 

 

2. Vosje - Edward van de Vendel & Marije Tolman

Vosje is een boek dat je meteen in je hart sluit. Allereerst zijn daar de prachtige illustraties van Marije Tolman, die het getekende vosje plaatst op een achtergrond van natuurfoto's. De platen uit Vosje zijn daardoor stuk voor stuk om in te lijsten. Het begeleidende verhaal is van Edward van de Vendel en vertelt over de avonturen van het nieuwsgierige vosje, dat met een onbevangen blik de wereld in kijkt. Het ontroerende van de tekst, gecombineerd met de magische schoonheid van de illustraties, maakt van Vosje een boek dat jong én oud niet meer zullen vergeten.

 

 

3. Nieuwe maan - Sarah Crossan

Nieuwe maan is een maatschappelijk relevante young adult-roman in vrije versvorm. Zo moeilijk als het klinkt, zo simpel is het: bekroond auteur Sarah Crossan heeft met Nieuwe maan een pareltje geschreven. De poetische schrijfstijl laat zien dat je met weinig woorden een zeer indrukwekkend verhaal kunt neerzetten, vol grote emoties die klein en intiem worden verwoord. Het thema zien we niet vaak in de jeugdliteratuur: de doodstraf, en dan met name de impact daarvan op de nabestaanden. Nieuwe maan is schrijnend en authentiek, en geeft de lezer behoorlijk wat stof tot nadenken.

 

 

4. Hazelwoud - Melissa Albert

Dit young adult-debuut was begin 2018 een ware hype op social media, hoewel de reacties na het lezen verdeeld waren. VerhalenVerslinders was zelf vanaf de eerste letter verkocht. Hazelwoud is duister, gruwelijk en origineel: een verhaal over een oud sprookjesboek, vreemde ongelukken en een steeds verder vervagende grens tussen realiteit en fantasie. Auteur Melissa Albert houdt de lezer vanaf het begin in een prettige wurggreep, en schept een wereld waar je in wilt verdwijnen en tegelijkertijd zo ver mogelijk bij vandaan wilt blijven... Voor liefhebbers van donkere sprookjes is Hazelwoud een absolute must-read.

 

 

5. Eiland - Mark Janssen

In Eiland stranden een vader en dochter op een klein onbewoond eiland. Dat dit eiland in werkelijkheid het schild van een enorme zeeschildpad is, heeft de lezer al heel snel in de gaten. Dit woordeloze prentenboek van illustrator Mark Janssen vertelt in prachtige beelden een mooi en lief verhaal. De heldere kleuren spatten van de bladzijden: elke pagina ziet er adembenemend mooi en sfeervol uit. De tekst wordt allerminst gemist in dit pareltje, dat groots en gedetailleerd tegelijk is. Steeds weer kijken en blijven kijken, samen of alleen. Eiland verveelt nooit.

 

 

6. Schaduw van de leeuw - Linda Dielemans

Deze prehistorische jeugdroman van archeologe Linda Dielemans is op alle gebieden een schot in de roos. Het verhaal van dromersleerling Joeni, die opgroeit in het Europa van 28.000 jaar geleden, is krachtig en ontroerend, magisch en tegelijkertijd verbazingwekkend herkenbaar. Schaduw van de leeuw is goed geconstrueerd, vlot geschreven en heel sfeervol. De mooie beschrijvingen laten de prehistorische landschappen, dieren en gebruiken voor je ogen tot leven komen. Kinderen vanaf een jaar of tien zullen volledig in dit prachtige én leerzame verhaal opgaan.

 

 

 

7. Bloed en beenderen - Tomi Adeyemi

Bloed en beenderen is een bijzonder verhaal over Afrikaanse magie, onderdrukte stammen en het verlangen naar gerechtigheid. Auteur Tomi Adeyemi vervlecht verschillende verhaallijnen kundig in elkaar, zonder dat de spanning ook maar een moment inzakt. Deze young adult-roman is onmisbaar voor fans van het fantasy-genre, maar Bloed en beenderen is veel meer dan dat: het is een maatschappijkritisch verhaal over onderdrukking, machtsverhoudingen en hoop. Interessante verhaallijnen, een zorgvuldig uitgedachte wereld en een uitmuntende combinatie van actie en diepgang maken dit een van de meest indrukwekkende boeken van het jaar.

 

 

8. Het mysterie van niks en oneindig veel snot - Jan Paul Schutten en Floor Rieder

Dit duizelingwekkend mooie boek vertelt de lezer over het ontstaan van het heelal, over de ruimte, zwarte gaten, donkere materie, deeltjes en de relativiteitstheorie. Om maar wat te noemen. De schrijfstijl is helder en duidelijk: auteur Jan Paul Schutten krijgt het voor elkaar de meest ingewikkelde materie voor een grote doelgroep toegankelijk te maken. De illustraties van Floor Rieder zijn ronduit schitterend en passen perfect bij de tekst. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf, maar waarom zou Het mysterie van niks alleen voor kinderen bedoeld zijn? Kortom: een interessant, leerzaam en adembenemend mooi boek voor iedereen.

 

 

9. Een indiaan als jij en ik - Erna Sassen

Een indiaan als jij en ik is een waar literair kunstwerkje: de kortere, heldere zinnen zijn van een betoverend mooie eenvoud, ontroerend en tegelijk vol humor. Auteur Erna Sassen beziet de wereld vanuit de achtjarige Boaz, en maakt zijn gedachten en emoties op lichte toon invoelbaar. Een verhaal over vriendschap sluiten, anders zijn en toch hetzelfde. Een indiaan als jij en ik roept op tot tolerantie, een open blik hebben en opkomen voor je eigen geluk. Een klein en intiem verhaal voor kinderen vanaf een jaar of acht.

 

 

 

10. Wit konijn Rode wolf - Tom Pollock

De hekkensluiter van deze top tien vangt aan met een intrigerend en tegelijk nogal verontrustend zinnetje: 'Dit verhaal is niet waar.' Wat volgt is een ware achtbaan aan actie, complotten en nooit afnemende spanning. Hoofdpersoon in Wit konijn Rode wolf  is Peter, een wiskundig genie met hevige angst- en paniekaanvallen. Als lezer wordt je meegezogen in Peters complexe en overanalytische gedachtewereld. Deze young adult-thriller is interessant en ingewikkeld, met een luchtige en bij vlagen zeer humoristische schrijfstijl. Origineel, intrigerend en verbazingwekkend!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0