· 

Recensie: Escape boek - Ivan Tapia & Montse Linde

KUN JIJ UIT DIT BOEK ONTSNAPPEN?

 

Lia heeft een bijzonder talent: ze kan in het hoofd van anderen 'inbreken', precies daar waar iedereen zijn geheimen en herinneringen bewaart. Lia is voorzichtig met andermans geheimen, maar zijn anderen dat ook? Ze krijgt een uitnodiging van een geheim broederschap. Ze vragen haar om zich te bewijzen. Maar zijn ze wel te vertrouwen?

 

Ontsnap samen met Lia uit dit Escapeboek. Laat je hersens flink kraken en los de raadsels op om erachter te komen waar het verhaal verdergaat. Zorg er wel voor dat je op tijd weer weg bent, anders ben je gedoemd om eeuwig rond te dwalen in het hoofd van een ander... 

 

Recensie:

Escape boek is bepaald geen doorsnee verhaal. Om te beginnen heeft het geen chronologische opbouw:  de lezer moet puzzels oplossen om erachter te komen op welke bladzijde het verhaal verder gaat. Er wordt dus kriskras door het boek heen gelezen.

Elk hoofdstuk begint met een stuk van het verhaal van hoofdpersoon Lia, die allerlei opdrachten moet volbrengen om toegelaten te worden tot een geheim genootschap. Aan het einde van het hoofdstuk staat een code die de lezer - net als Lia - moet kraken om verder te kunnen met het verhaal. Deze codes zijn vormgegeven met veel kleur en bevatten letters, cijfers, puzzels of doolhoven. Ze verschillen nogal in moeilijkheidsgraad: voor de oplettende lezer zijn er echter aanwijzingen te vinden en kom je er echt niet uit, dan staan achterin het boek de oplossingen.

Escape boek  maakt geen indruk met zijn mooie of interessante schrijfstijl. Het concept is echter origineel en interessant vormgegeven. De combinatie van spanning met analytisch denken en breinbrekers is erg leuk en zal veel kinderen enthousiast maken.

 

Leesadvies:

Escape boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Voor liefhebbers van codes en puzzels is het uiteraard een echte must-have! Daarnaast is het boek absoluut aan te raden voor minder leesgrage kids: door het originele concept, waarin de lezer wordt uitgedaagd zelf zijn hersens te laten kraken om vooruit te komen, worden kinderen actief bij het verhaal betrokken. 

 

Titel: Escape boek

Auteurs: Ivan Tapia & Montse Linde

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Witte Leeuw, 2018

ISBN: 9789492901033

Reactie schrijven

Commentaren: 0