· 

Recensie: Kattenstreken - Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

Katten zijn ondoorgrondelijke dieren,

maar speciaal voor jou zijn in dit boek

vijftien guitige poezenverhalen op rijm samengebracht.

 

Een bijzonder boek voor kattenliefhebbers van alle leeftijden.

 

Recensie:

Al duizenden jaren hebben katten de mens gefascineerd, en op elke cultuur hebben de dieren op de één of andere manier hun stempel gedrukt. Geliefd door velen, gehaat door sommigen. Wat ze precies denken? We weten het niet, maar we raden er graag naar. 

Kattenstreken, het nieuwste pareltje van het meesterlijke duo Sebastién Perez en Benjamin Lacombe, geeft een inkijkje in het kattenbrein met vijftien poezelige verhalen in dichtvorm. Elk verhaal volgt dezelfde opbouw: een geïllustreerd portret van het dier in kwestie, gevolgd door een gedicht over diens karakter en streken en een paginagrote illustratie in kleur. 

De dichtvorm is per verhaal anders en dat maakt Kattenstreken afwisselend, maar het is niet per se een toegankelijk boek. De schrijfstijl is mooi, maar bij vlagen hoogdravend en vaak (te) moeilijk voor jonge kinderen. Gebruikte woorden en zinsconstructies zijn soms complex en de humor is redelijk vergezocht. Hoewel Kattenstreken zich daardoor niet kwalificeert als kinderboek pur sang, is het toch zeer de moeite waard. De wisselwerking tussen woord en beeld is fantastisch: de gedetailleerde illustraties van Lacombe zijn van ongekend niveau: karakteristiek, kunstzinnig en vertederend, stuk voor stuk om in te lijsten. Ze vullen de gedichten perfect aan en geven ze een extra dimensie, waardoor de beschreven kattenkarakters perfect uit de verf komen.

Kattenstreken is, hoewel qua tekst niet altijd even toegankelijk, een pareltje vol fantasie. Bijzonder en mysterieus, net als de dieren zelf. 

 

Leesadvies:

Kattenstreken is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen, hoewel zelf lezen voor de minder ervaren of gewillige lezers best een opgave kan zijn. Voorlezen kan natuurlijk altijd! En ook allang volwassen kattenliefhebbers zullen smullen van dit boek, dat gemaakt lijkt voor eindeloos kijken en doorbladeren. Absoluut een aanrader!

 

Titel: Kattenstreken

Auteur: Sébastien Perez

Illustrator: Benjamin Lacombe

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Clavis, 2018

ISBN: 9789044832402

Reactie schrijven

Commentaren: 0