· 

Recensie: Sorta like a rockstar - Matthew Quick

Amber Appleton woont samen met haar moeder in de schoolbus waarmee haar moeder overdag de kost verdient. Gelukkig is Amber een superster als het op optimisme aankomt. Maar dan zet een afschuwelijke gebeurtenis haar hele bestaan op losse schroeven. Zal Amber haar positieve, vrolijke zelf kunnen blijven?

 

In dit inspirerende, hartverwarmende verhaal trekt een bonte stoet vrolijke figuren voorbij - ondanks de keiharde realiteit. 

 

Recensie:

Auteur Matthew Quick is inmiddels niet meer de minste in schrijversland: de voormalige docent Amerikaanse Literatuur veroverde de wereld met zijn onweerstaanbare en tegelijk kwetsbare verhalen. Bij Lemniscaat verscheen recentelijk Sorta like a rockstar, een boek dat perfect in dit rijtje past. Het verhaal draait om Amber Appleton, een uiterst arm meisje dat geen gemakkelijk leven leidt: er is amper geld voor eten, haar vader is niet in beeld en haar moeder takelt steeds verder af. Toch lukt het Amber om verbazingwekkend positief in het leven te staan. Ze ziet zonder uitzondering het beste in iedereen om zich heen, probeert te helpen waar ze kan en ziet het als haar missie zoveel mogelijk levens net een beetje beter te maken. Ze omringt zich met bijzondere vrienden, stuk voor stuk buitenbeentjes die voor Amber door het vuur zouden gaan. Wanneer een verschrikkelijke gebeurtenis Ambers leven overhoop gooit, brengt dat haar hele wereldbeeld aan het wankelen.

De hoopvolle kijk op het leven in Sorta like a rockstar is bijna vertederend - en tegelijkertijd heel schrijnend, omdat haar positiviteit zo'n schril contrast vormt met de harde werkelijkheid van alledag. Als lezer gun je Amber alles, behálve de dingen die haar daadwerkelijk overkomen.

Quick vertelt zijn verhaal op een prachtige manier en met een luchtigheid die haaks staat op de zware realiteit. De veelzijdige personages geven het verhaal kleur en inhoud, en de ontwikkeling van de hoofdpersoon op weg naar volwassenheid is met zorg uitgewerkt. Sorta like a rockstar is zowel hartverwarmend als hartverscheurend, en doet de lezer nadenken en filosoferen over zijn eigen kijk op het leven, dat allesbehalve eerlijk is.

De haiku's die in het verhaal verweven zijn zorgen voor een licht (en zeer toegankelijk) poëtisch randje.

Net als Quick's The Silver Linings Playbook zal ook Sorta like a rockstar worden verfilmd, en daar kijken we nu al naar uit. 

 

Leesadvies:

Sorta like a rockstar is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of veertien, maar door de mooie vertelstijl zullen ook oudere kinderen en volwassenen hier goed mee uit de voeten kunnen. Een verhaal om heerlijk in weg te kruipen, om in op te gaan en je aan het denken te zetten. Absoluut een aanrader!

 

Jij leeft op deze

Wereld, net als ik, maar ik

Zal nooit opgeven

 

Titel: Sorta like a rockstar

Auteur: Matthew Quick

Leeftijd: 14+

Uitgeverij: Lemniscaat, 2018

ISBN: 9789047707011

Reactie schrijven

Commentaren: 0