· 

Recensie: A is van Os - Autobahn & Bette Westera

Iedereen die kan lezen, kent de 26 letters van ons alfabet. Maar waar komen die letters vandaan? Wie heeft ze ooit bedacht?

 

Ontwerpbureau Autobahn en Gouden Griffel-winnares Bette Westera nemen je mee naar de tijd van onze verre voorouders, die tekeningen maakten als ze iets wilden 'opschrijven'. Langzaam maar zeker veranderden hun tekeningen in de eerste letters. En wat blijkt: de A is helemaal niet van Aap, maar van Os! Als je dit boek hebt gelezen, snap je hoe dat zit.

 

Recensie:

 Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: A is van Os is absoluut niet alleen bedoeld voor taalwetenschappers in de de dop. Sterker nog, dit schitterend vormgegeven boek is interessant voor iedereen, jong en oud. Op een toegankelijke en overzichtelijke manier wordt de evolutie van de geschreven taal weergegeven: beginnend in de Oudheid, via hiërogliefen en tekeningen naar de letters van (onder andere) ons alfabet. De grafische opmaak bestaat uit simpele vormen en pakkende kleuren, die wonderwel samenwerken met de duidelijke en soms zelfs poëtische teksten. A is van Os is een ingenieus en inspirerend pareltje over het verhaal van ons alfabet, en onmisbaar voor liefhebbers van taal in al zijn prachtige vormen.

 

Leesadvies:

A is van Os is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar, maar zal zeker ook veel oudere kinderen en volwassenen aanspreken. Voor iedereen die meer wil weten over het ontstaan van letters, geïnteresseerd is in taal of juist een fan is van grafisch design, is dit informatieve boek een absolute aanwinst!

Titel: A is van Os

Auteur: Bette Westera

Ontwerp: Autobahn

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Gottmer, 2018

ISBN: 9789025768041

Reactie schrijven

Commentaren: 0