· 

Recensie: De taal der doornen - Leigh Bardugo

'Duik in een wereld van spookstadjes, donkere, hongerige wouden en pratende dieren, een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten. Lees over de zeemeermin die dodelijke stormen oproept en over een rivier die bereid is een door liefde verblinde jongen te helpen, maar alleen tegen een vreselijke prijs.'

 

Recensie:

Sprookjes worden al eeuwenlang verteld, opgeschreven en doorgegeven. Inmiddels is het aantal sprookjesboeken, met verschillende bewerkingen en voor verschillende leeftijden, niet meer te tellen. De beste sprookjes echter zijn niet de lieve verhalen waarin iedereen uiteindelijk lang en gelukkig leeft. Het zijn de verhalen die zoet lijken vanbuiten, maar vanbinnen gevuld zijn met nachtmerries. Ze beschrijven werelden waarin je als lezer wilt verdwijnen, maar tegelijkertijd ver bij vandaan wilt blijven. Die sprookjes, mooi maar met een scherp randje, heeft Leigh Bardugo geschreven in De taal der doornen.

Bardugo heeft inmiddels haar sporen verdiend in het young adult fantasy-genre, met meeslepende verhalen die zich afspelen in het door haar gecreëerde Grisha-verse. Die wereld gebruikt ze nu als uitgangspunt voor de verzameling sprookjes die De taal der doornen bevat. Sprookjes die door Bardugo bedacht zijn, maar eeuwenoud aanvoelen. Alsof ze ermee is opgegroeid, alsof ze al generaties lang zijn doorgegeven. Sommige verhalen en karakters lijken bekend, en bevatten elementen uit klassiekers als De kleine zeemeermin, De notenkraker en Hans en Grietje. Bardugo geeft er echter een heel eigen twist aan: ongewoon, origineel, donker, met een voor sprookjes niet altijd gebruikelijke diepgang in zowel de verhalen als de karakters. Verwacht geen simpele sprookjes over 'goed versus kwaad', maar betoverende folklore waarin het kwade niet per se slecht is, waarin schoonheid je niet altijd ver brengt en waarin het goede niet altijd beloond wordt. De taal der doornen vertelt over menselijke gruwelen in een sprookjesachtige omgeving, vol dromen, angst en verlangen. Deze sprookjes zijn zoals de beste sprookjes hóren te zijn: dromerig en donker, prachtig en gruwelijk tegelijk. Zonder zoete moraal, maar met harde lessen.
Leigh Bardugo schrijft zoals we dat van haar gewend zijn: beeldend, kleurrijk en sfeervol. De lyrische stijl past perfect bij de schitterende illustraties van Sara Kipin, die een perfecte aanvulling zijn op de duistere, dromerige verhalen. 

De taal er doornen is een betoverend boek om te lezen en herlezen, te bewaren en te koesteren.

 

Leesadvies:

De taal der doornen is geschikt voor lezers vanaf een jaar of vijftien en voor iedereen, van welke leeftijd ook, die een mooie collectie sprookjes kan waarderen.

Voor lezers die bekend zijn met de eerdere boeken van Leigh Bardugo is De taal der doornen natuurlijk een onmisbare aanvulling op de collectie. Ben je niet bekend met de auteur, of zelfs met young adult fantasy? Laat je dan vooral niet ontmoedigen: voorkennis is niet nodig en deze verhalen reiken ver over de grenzen van het young adult-genre heen. Dus lees, verlies jezelf en geniet!

 

Titel: De taal der doornen

Auteur: Leigh Bardugo

Illustrator: Sara Kipin

Uitgeverij: Blossom Books, 2018

ISBN: 9789463491228

Reactie schrijven

Commentaren: 0