Recensie: Dans! - Mireille Geus

Maxime heeft de beste vader van de wereld. Hij is topdanser en reist de hele wereld rond met zijn balletgezelschap. Dat is niet altijd makkelijk voor Maxime: ze danst zelf ook en is ervan overtuigd dat ze nooit zo goed kan worden als hij. 

Dan mag ze auditie doen bij een beroemde balletopleiding. Maxime en haar moeder besluiten om haar vader niets over de auditie te vertellen. Maar kan ze wel zo'n groot geheim bewaren? En wil ze echt haar leven wijden aan de dans?

Een onverwachte gebeurtenis brengt Maximes leven in een stroomversnelling...

 

Recensie:

Hoewel Dans! eruitziet als een typisch boek voor balletmeisjes, is het dat allerminst. Sterker nog: over het dansen zelf wordt in het verhaal vrij weinig gesproken. 

Hoofdpersoon Maxime is opgegroeid met de discipline en het perfectionisme van haar Russische vader. Hoewel ze ervan droomt net als hij op hoog niveau te dansen, is ze erg bang niet aan zijn verwachtingen te kunnen voldoen. De druk die dit voor Maxime met zich mee brengt is door het gehele verhaal duidelijk voelbaar, zonder dat er veel woorden aan worden gegeven. De liefdevolle maar ingewikkelde vader-dochter relatie komt het sterkst naar voren in alledaagse gesprekken. Dit is typerend voor de schrijfstijl van auteur en Gouden Griffel-winnaar Mireille Geus: helder en direct, waarbij grote gebaren en heftige gevoelens onbeschreven blijven, maar tussen de regels door absoluut voelbaar zijn. Het zijn juist de kleine gebeurtenissen, gedachten en emoties die van Dans! een ontzettend sterk en goed geschreven jeugdboek maken, dat zowel hartverwarmend als ontroerend is.

 

Leesadvies:

Dans! is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Hoewel het boek door de omslag meer gericht lijkt op meiden en balletliefhebbers, is het absoluut de moeite waard om daardoorheen te prikken. Dans! is namelijk voor een veel grotere doelgroep prachtig, interessant en absoluut de moeite van het lezen waard.

 

Titel: Dans!

Auteur: Mireille Geus

Uitgeverij: Lemniscaat, 2018

ISBN: 9789047710448

Reactie schrijven

Commentaren: 0