· 

Recensie: Schim en Schaduw - Leigh Bardugo

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. 

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

 

Recensie:

Schim en Schaduw is het eerste deel van Leigh Bardugo's Grisha-trilogie, een fantasy-epos dat in de media al regelmatig vergeleken werd met klassiekers als Lord of the Rings en Game of Thrones. En dat is niet voor niets. De wereld die Bardugo gecreëerd heeft is prachtig en gruwelijk tegelijk, vol mysterie en duistere elementen. 

De proloog en eerste twee hoofdstukken bieden een kennismaking met hoofdpersoon Alina, door Bardugo neergezet als een schriel en ziekelijk meisje zonder noemenswaardige talenten. Wanneer haar beste vriend Mal in levensgevaar verkeert, openbaart zich plotseling een ongekende kracht in Alina, die zowel haarzelf als de lezer verbijstert. Wat volgt is een verhaal dat bol staat van magie, duisternis en geheimen.

De enorme karakterontwikkeling van het hoofdpersonage is ijzersterk en geeft het verhaal de nodige diepgang. Daarbij bouwt Bardugo haar fantasiewereld, met mooie elementen uit het vroegere Rusland, langzaam en grondig op. Haar schrijfstijl is helder en duidelijk, en dermate beeldend en gedetailleerd dat de lezer alles als vanzelf voor zijn ogen tot leven ziet komen. Het resultaat is verbluffend.

Schim en Schaduw is het eerste deel in een krachtig en fantasierijk epos; bijzonder, intrigerend, mysterieus en sprookjesachtig. Als lezer kun je weinig meer dan je overgeven en mee laten voeren naar een wereld vol Grisha-pracht, duistere magie, gruwelijke geheimen en ja, ook een fijne dosis romantiek. 

 

Leesadvies:

Schim en Schaduw is een Young Adult, geschikt voor lezers vanaf een jaar of vijftien en onmisbaar in de kast van elke fantasy-liefhebber!

En het allerleukste is: mocht je na Schim en Schaduw geen afscheid kunnen nemen van de wereld van Alina, de Grisha en de Duisterling, dan liggen deel twee en drie in de (online) boekhandel op je te wachten!

 

Titel: Schim en Schaduw (De Grisha: Boek 1)

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgeverij: Blossom Books, 2014

ISBN: 9789020679748

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Siska Schorn (vrijdag, 04 mei 2018 12:18)

    Zeker een aanrader! Ik heb erg genoten van dit boek en van de rest van de serie :)