· 

Recensie: Alice in Wonderland - Lewis Carroll

In 1865 verscheen Alice in Wonderland, een verhaal van Lewis Carroll dat inmiddels vele malen is vertaald en bewerkt. Een verhaal dat het onderwerp is geweest van ontelbaar veel psychologische en letterkundige studies (om maar eens iets te noemen). Nog steeds spreekt Alice in Wonderland enorm tot de verbeelding. Deze nieuwe versie, uitgegeven door Infodok, is bewerkt door Ed Franck en geïllustreerd door Rebecca Dautremer.

 

Recensie:

Ed Franck streefde er in zijn bewerking naar het verhaal van Alice in Wonderland toegankelijker te maken voor jongeren van vandaag. Een lastige opgave, waarin Franck wonderwel is geslaagd. Alice in Wonderland is een hedendaags verhaal geworden, dat zowel vrij als getrouw is bewerkt. Het oogt fris en leest vlot, zonder dat de voor Lewis Carroll zo typerende schrijfstijl teniet wordt gedaan. Kenmerkend zijn nog steeds de absurditeiten, woordgrapjes en filosofische lading van het verhaal, dat door deze bewerking vele nieuwe generaties zal aanspreken.

Dan de illustraties: Rebecca Dautremer schetst een andere Alice dan we gewend zijn. Weg is het figuurtje met het blonde haar en de blauwe ogen, dat ons zo bekend is uit vele andere versies. Wat we hier zien is een donkerharige Alice die veel meer lijkt op Alice Lidell, het meisje dat Lewis Carroll zo fascineerde en voor wie hij zijn beroemde verhaal uiteindelijk schreef. Dautremer's wonderschone illustraties leggen de nadruk op de duisternis in de tekst van Alice in Wonderland, en geven een dromerige, surrealistische sfeer weer die perfect past bij het verhaal. In tegenstelling tot de kleurrijke en vrolijke illustraties die in vele andere versies van Alice te zien zijn, schept Dautremer een betoverende en gedetailleerde wereld die donkerder en serieuzer is, en zo meer nadruk legt op de diepere lagen in het verhaal. 

De combinatie van de mooie tekstuele bewerking en de prachtige illustraties (die je het liefst in groot formaat aan de muur zou willen hangen) maken van deze Alice in Wonderland een boek dat je wilt lezen en herlezen, keer op keer op keer.

 

Leesadvies:

Hoewel vaak geclassificeerd als een kinderboek, is Alice in Wonderland eigenlijk leeftijdsloos te noemen. Door de toegankelijke bewerking zal het boek kinderen absoluut aanspreken. Tegelijkertijd is het zeer geschikt voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in de diepere lagen en 'het verhaal achter het verhaal'. De vele absurditeiten, zowel in het verhaal als in de taal, zullen door jongere kinderen wellicht niet altijd begrepen worden, hoewel dat het boek niet minder mooi en wonderlijk maakt om te lezen (of voor te lezen). De mooie uitgave en de bijzondere illustraties maken deze uitgave hoe dan ook een aanrader voor jong en oud.

 

Tips & activiteiten:

Alice in Wonderland biedt eindeloos veel aanknopingspunten voor activiteiten, voor alle leeftijden en op alle gebieden. De vreemde situaties waarin niets is wat het lijkt, vormen een perfect uitgangspunt voor een filosofieles. Zo zegt Alice bijvoorbeeld in een gesprek met de Rups, als antwoord op zijn vraag wie ze is: "Ik kan niet uitleggen wie ik ben omdat ik mezelf niet ben, begrijpt u?" Wanneer je hierop verder wilt filosoferen, is het overigens wel handig om je op voorhand een beetje te verdiepen in de achterliggende thema's, zodat je de les wat meer diepte kunt geven.

De vele woordgrapjes in het verhaal vormen een leuk uitgangspunt voor een opdracht in creatief schrijven. Bekijk eens samen wat voorbeelden uit de tekst, en bespreek ze. Laat kinderen zelf een woordgrapje bedenken, en een passage waarin deze past. 

Op beeldend vlak biedt Alice in Wonderland al helemaal een schat aan inspiratie. Bekijk samen eens de illustraties van Rebecca Dautremer, en bespreek wat je ziet, wat je opvalt. Of kies een stukje uit het verhaal en probeer het zelf in een beeld te vangen. VerhalenVerslinders vroeg kinderen tijdens een workshop hoe zij Alice's val in het konijnenhol voor zich zagen. Met viltstiften en verf gingen ze aan de slag. Enkele resultaten van deze workshop zie je hier:

Titel: Alice in Wonderland

Auteur: Lewis Carroll, bewerkt door Ed Franck

Illustrator: Rebecca Dautremer

Uitgeverij: Infodok / WPG Uitgevers België, 2018

ISBN: 9789059088894

Reactie schrijven

Commentaren: 0