· 

Recensie: Niemands meisje - Lydia Rood

Liesbeth is opgenomen. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? En wat is er gebeurd op Valentijnsdag? 

Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert.

 

Recensie:

Liesbeth heeft geen gemakkelijk leven. Ze is het oudste kind in een nogal complex gezin: haar broertje en zusje zijn beiden autistisch, haar moeder geeft haar niet de liefde en bescherming die ze nodig heeft en haar vader is er nooit. En als hij er is, maakt hij het er thuis niet gemakkelijker op. Haar beste vriendin wordt opgeslokt door een aan-uit relatie met Liesbeths voormalige beste vriend en van de jongen die ze zelf leuk vindt, krijgt ze geen hoogte. Als Liesbeth geen andere uitweg meer ziet, neemt ze een heftige beslissing, waarna ze wordt opgenomen.

Niemands meisje is een verhaal dat absoluut indruk maakt. Als eerste is er de niet-alledaagse vertelstijl: het boek bestaat uit transcripties van enerzijds de gesprekken die hoofdpersoon Liesbeth heeft met haar psycholoog en anderzijds haar deelname aan een lotgenotengroep. Deze transcripties worden afgewisseld met notities uit het dagboek dat Liesbeth bijhoudt. Waar de transcripties kort en bondig zijn en alleen het gezegde weergeven, geeft haar dagboek een kijkje in Liesbeths hoofd. Beschreven situaties en herinneringen worden verteld en verdiept vol emotie. Het beeld van Liesbeth dat hierdoor ontstaat is dat van een heel kwetsbaar meisje, dat haar onzekerheid verbloemt door stoer te doen en een grote mond op te zetten. Door die combinatie schetst auteur Lydia Rood een authentiek beeld van een boeiende hoofdpersoon, die door allerlei ingewikkelde problemen haar weg is kwijtgeraakt. Niemands meisje is rauw en eerlijk geschreven, zonder fratsen of stilistische toevoegingen. Dat heeft het verhaal ook absoluut niet nodig, juist die onverbloemde eerlijkheid geeft het zo'n kracht. 

 

Leesadvies:

Niemands meisje is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 14 jaar. Het boek biedt een bepaald inzicht in jongerenproblematiek, wat het absoluut interessant maakt voor iedereen die daar interesse in heeft. Wij vinden het absoluut een aanrader.

 

Tips & activiteiten:

Het verhaal leent zich goed voor het bespreken van thema's rondom eenzaamheid, gezin, vriendschap en, iets zwaarder, psychische (jongeren)problematiek. Dit bespreken kan klassikaal, maar natuurlijk ook thuis of in werkgroepen. Het boek biedt veel inzichten en stof tot nadenken, Naast het voeren van (gezamenlijke) gesprekken kan één en ander ook verwerkt worden in bijvoorbeeld een rollenspel of beeldende opdrachten rondom deze thema's. 

 

Titel: Niemands meisje

Auteur: Lydia Rood

Uitgeverij: Leopold, 2017

ISBN: 9789025873936

Reactie schrijven

Commentaren: 0