· 

Recensie: Het donker - Lemony Snicket

Het donker woont in hetzelfde huis als Laszlo. Meestal blijft het in de kelder. Gelukkig maar, want Laszlo is bang voor het donker. Elke nacht slaapt Laszlo met een bedlampje aan. Maar op een avond gaat het lampje kapot. Nu komt het donker op bezoek in zijn slaapkamer. Want het donker is niet bang voor Laszlo. 

 

Recensie:

Misschien was je als kind bang voor het donker. Misschien ben je het nog steeds. Dat is helemaal niet erg, maar eigenlijk ook niet nodig. In Het donker, van de gelauwerde auteur Lemony Snicket (een pseudoniem van Daniel Handler), worstelt Laszlo met zijn angst voor het donker. Hij woont in een groot huis met veel trappen en kamers, waar het donker zich schuilhoudt in hoekjes, achter gordijnen en in kasten. 's Nachts vouwt het zich uit voor de ramen van Laszlo's huis. Maar meestal houdt het zich schuil in de kelder. Gelukkig maar, want Laszlo is bang voor het donker en wil niet dat het op zijn kamer komt. Totdat op een nacht Laszlo's bedlampje kapot gaat, en het donker tóch bij hem op bezoek komt. Het donker begint tegen Laszlo te praten, en vertelt dat er iets is dat hij Laszlo wil laten zien.
Bijzonder aan Het donker is dat er iets levenloos, in dit geval het donker, wordt voorgesteld als een personage met een eigen stem. Hoewel dit op zich een spannend gegeven kan zijn voor kinderen, wordt het verhaal nergens eng. Het donker wil Laszlo juist laten inzien dat hij helemaal niet bang hoeft te zijn. Het donker is mooi in zijn eenvoud, zowel in de tekst als in de prachtige illustraties van Jon Klassen. Die twee werken op een bijzondere manier samen en versterken elkaar in dit verhaal enorm. 

Leesadvies:

Het donker is een prachtig vormgegeven prenten- en voorleesboek voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd. Het verhaal is spannend, vooral omdat veel kinderen de angst voor het donker zullen herkennen. Té spannend wordt het echter nergens. Omdat de illustraties een groot deel van het verhaal al zelf vertellen, zullen kinderen Het donker graag willen doorbladeren. 

 

Tips & activiteiten:

Het donker biedt een mooie gelegenheid om met jonge (maar zeker ook iets oudere) kinderen te praten en filosoferen over het donker en de angst die velen daarvoor hebben. Waarom ben je eigenlijk bang voor het donker? Wat is er eng aan? Wat zou er dan kunnen gebeuren? Is het nodig om angst voor het donker te hebben? Hoe zou je die angst kunnen verminderen of wegnemen? 

In het boek wordt aan het donker een stem toegekend. In een schrijf- of dramaopdracht (voor kinderen in de middenbouw bijvoorbeeld) zou je kinderen kunnen vragen om aan iets dat normaal niet kan praten, een stem te geven. Waar zou je dan samen over praten? Hoe zou zo'n gesprek gaan? Wat zou er gezegd worden? Dit kan uitgewerkt worden in een geschreven dialoog of bijvoorbeeld een toneelstukje. In beeldende opdrachten kan de tegenstelling licht-donker worden uitgewerkt. De illustraties uit het boek kunnen hierbij als voorbeeld dienen. VerhalenVerslinders heeft deze laatste opdracht (die je qua moeilijkheid gemakkelijk aan de leeftijd van de kinderen kunt aanpassen) in een workshop met kleuters gedaan. Er werd goed nagedacht: wat is donker, en wat licht? Welke dingen passen daarbij, wat wil ik daarbij tekenen? Het was een leuke en zinvolle workshop, waarvan je hier enkele resultaten ziet:

Titel: Het donker

Auteur: Lemony Snicket

Illustrator: Jon Klassen

Uitgeverij: Gottmer, 2015

ISBN: 9789025758288

Reactie schrijven

Commentaren: 0