· 

Recensie: Woordnerd - Susin Nielsen

Nadat zijn 'vrienden' hem bijna vermoord hebben door een pinda tussen zijn boterham te stoppen, krijgt de 12-jarige Ambrose thuisonderwijs. Daar heeft hij absoluut geen problemen mee: hij is zelfs veel liever thuis, in het souterrain van een Grieks echtpaar waar hij met zijn moeder woont, dan op school. Dan komt de zoon van de Grieken thuis: Cosmo, net uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn overbezorgde moeder te horen dat hij ver uit zijn buurt moet blijven. Maar dan ontdekt Ambrose dat hij en Cosmo een bijzondere passie delen: scrabble. 

 

Recensie:

Woordnerd is het soort boek waar je vanaf de eerste bladzijde verliefd op bent. Hoofdpersoon Ambrose wordt flink gepest op school. Hoewel je, alleen al daarom, meteen sympathie voor hem voelt, is het ook volkomen duidelijk dat hij een buitenbeentje is. Hij draagt het liefst zijn, in de kringloopwinkel gevonden, paarse broek van ribfluweel, heeft een pinda-allergie en is sociaal behoorlijk onhandig. Zelfs als lezer werken zijn vaak ongepaste en wijsneuzige opmerkingen je regelmatig op de zenuwen (en op de lachspieren). Omdat het verhaal vanuit Ambroses perspectief wordt verteld, zie je als lezer echter vooral een normale jongen die ontzettend graag ergens bij wil horen. Zijn moeder is als de dood dat Ambrose iets overkomt en geeft hem daarom het liefst zo min mogelijk vrijheid. Op veel gebieden heeft Ambrose dan ook weinig zelfvertrouwen. Behalve als het op scrabble aankomt: de vele potjes met zijn moeder wint hij met gemak. Nadat Ambrose heeft ontdekt dat Cosmo zijn liefde voor scrabble deelt, doet hij er alles aan de ex-gevangene mee te krijgen naar een wekelijkse scrabble-club - zonder dat zijn moeder het weet, uiteraard. Cosmo moet aanvankelijk weinig hebben van de vreemde jongen, wat resulteert in een aantal dialogen en situaties die ietwat ongemakkelijk, maar vooral (of misschien juist daardoor) ontzettend grappig zijn. Langzaam ontstaat er een ontroerende vriendschap tussen de twee, waarin ze elkaar steeds beter begrijpen. 

Auteur Susin Nielsen beschrijft in Woordnerd op een doeltreffende manier interessante, goed uitgewerkte personages en geestige situaties. De met humor doorspekte vertelstijl relativeert de zwaardere thema's als pesten en eenzaamheid. Een ontwapenend en sympathiek verhaal dat vele harten zal stelen!

 

Leesadvies:

In tegenstelling tot de eerdere Young Adult-boeken van Susin Nielsen, is Woordnerd al geschikt voor een iets jongere doelgroep (vanaf ongeveer 11 jaar). Dat neemt niet weg dat ook jongeren en zelfs volwassenen erg van dit boek zullen genieten. Door de humor en de toegankelijke schrijfstijl is Woordnerd een hele goede aanwinst voor een breed lezerspubliek.

 

Tips & activiteiten:

Na het (voor)lezen van het boek of fragmenten daaruit, in de klas, de boekenclub of thuis, biedt Woordnerd een goede inleiding voor gesprekken rondom pesten, anders-zijn, buitengesloten worden en eenzaamheid. Het zijn belangrijke thema's in het verhaal, die veel stof tot nadenken, praten en filosoferen geven. 

Op het gebied van creatief schrijven en taal kan er gewerkt worden met letters en het vormen van woorden. Zo begint ieder hoofdstuk van Woordnerd met een woordpuzzel (EILBREEL: bel, rel, lier, leer, bril, lelie, iebel, rebel - REBELLIE). Dit is een erg leuke aanleiding tot het spelen van taalspelletjes in de klas of middels een workshop. Het is erg waarschijnlijk dat het boek bij veel lezers sowieso een groot verlangen naar het spelen van een potje scrabble oproept. Susin Nielsen beschrijft Ambroses passie daarvoor op een erg aanstekelijke manier. Woordnerd is dus in meerdere opzichten absoluut een aanrader! Wij zetten het scrabblebord alvast klaar.

 

Titel: Woordnerd

Auteur: Susin Nielsen

Uitgeverij: Lemniscaat, 2017

ISBN: 9789047708933

Reactie schrijven

Commentaren: 0