· 

Recensie: Ik ben een kunstenaar - Marta Altés

Ik ben een kunstenaar. 

Ik kan niet stoppen met scheppen, alles inspireert me!

 

Recensie:

Wanneer ben je een kunstenaar? Dat is een vraag die je waarschijnlijk niet zomaar kunt beantwoorden. De jonge artiest in dit hilarische prentenboek heeft daar echter geen moeite mee en vindt zichzelf absoluut een geweldige kunstenaar. Overal ziet hij kunst in, alles inspireert hem. Zo is een kapotte spiegel een 'Zelfportret in meervoud' en wordt een gat in de muur 'Uitzicht op de wereld' gedoopt. Zijn moeder wordt ondertussen gek van de door haar artistieke zoon veroorzaakte puinhopen. In dit heerlijke prentenboek, geschreven én geïllustreerd door Marta Altés, zijn lange teksten overbodig. De kleurrijke illustraties vol kleine grapjes spreken voor zich en zullen zowel het kind als de voorlezer hartelijk laten lachen. Dit heerlijke voorleesboek is met recht een feestje te noemen! 

 

Leesadvies:

Dit is een ontzettend leuk prentenboek voor iedereen vanaf vier jaar, hoewel ook jongere kinderen er door de vrolijke illustraties veel kijkplezier aan zullen beleven. Lees en bekijk het boek thuis of in de (kleuter)klas! Voor kleine creatievelingen die er geen genoeg van kunnen krijgen is er Jij bent een kunstenaar, het bijbehorende werkboek vol leuke opdrachten om zelf kunst te maken.

 

Tips & activiteiten:

Ik ben een kunstenaar nodigt allereerst uit tot een (filosofisch) gesprek over kunst: wat is kunst eigenlijk? Wie bepaalt wat kunst is? Kun je overal kunst van maken, net als de kleine kunstenaar uit het boek? Hoewel je dit soort gesprekken ook met oudere kinderen en jongeren kunt voeren, biedt dit boek juist leuke aanknopingspunten om met kleuters te filosoferen. Daarnaast zijn er natuurlijk ontzettend veel beeldende opdrachten te verzinnen naar aanleiding van dit prentenboek. Het bijbehorende werkboek Jij bent een kunstenaar is hierbij een leuke extra inspiratiebron.

VerhalenVerslinders heeft in de eerste workshop van 2018 gewerkt met Ik ben een kunstenaar. We lazen het boek voor aan een enthousiast groepje kleuters en bekeken samen de kleurrijke illustraties. Daarna filosofeerden we over kunst en maakten we een echte 'schilderdans'. Er werden stillevens met bloemenvazen getekend en tenslotte maakten de kinderen, geinspireerd door het boek, allemaal een prachtig zelfportret (op papier, niet op de muur). De workshop leverde onder meer deze creatieve resultaten op:

Titel: Ik ben een kunstenaar

Auteur: Marta Altés

Illustrator: Marta Altés

Uitgeverij: Lemniscaat, 2016

ISBN: 9789047707554

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0