· 

Recensie: Wink, Poppy en Midnight - April Genevieve Tucholke

Elk verhaal heeft een held.

Elk verhaal heeft een schurk.

Elk verhaal heeft een geheim. 

 

WINK is het mysterieuze buurmeisje met het wilde, rode haar en een gezicht vol sproeten. POPPY is de beeldschone, manipulatieve blonde pestkop. MIDNIGHT is de lieve, onzekere jongen die tussen hen gevangen zit. Twee meisjes. Eén jongen. Eén zomer. Eén vreselijke avond.

 

Wat is er echt gebeurd?

Iemand weet het.

Iemand liegt.

 

Recensie:

Wink, Poppy en Midnight is het eerste boek van auteur April Genevieve Tucholke dat in het Nederlands is vertaald. De titel verwijst naar de drie hoofdpersonages: Wink, het lieve, mysterieuze meisje met het ontembare rode haar, dat in een wereld vol verhalen leeft. Poppy, beeldschoon maar lelijk van binnen. En Midnight: vriendelijk, onzeker en bezeten van Poppy, totdat hij Wink als buurmeisje krijgt.
Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van deze drie figuren. Alle drie beleven ze hun eigen versie van het verhaal, met hun eigen gedachten, gevoelens en heel uiteenlopende visies op de gebeurtenissen. Tucholke maakt met deze perspectiefwisselingen duidelijk hoezeer een verhaal kan veranderen naar gelang het standpunt dat je inneemt. Ze zet zeer sterke typeringen van de personages neer, waarbij langzaamaan steeds duidelijker wordt dat niemand alleen maar goed of slecht is. Die gelaagdheid maakt het een interessant verhaal om te lezen.
De vakkundige en gedetailleerde verhaalopbouw, waarbij het tempo vrij laag ligt, zuigt de lezer steeds dieper de wereld van Wink, Poppy en Midnight binnen. Doordat de gebeurtenissen beurtelings door de ogen van deze drie worden verteld, blijft de lezer lang in het ongewisse over een verschrikkelijke avond in de bossen: wat is er precies gebeurd? Wie weet meer dan hij of zij vertelt? Een onverwachte plotwending laat de lezer tenslotte in verbazing achter.
Wink, Poppy en Midnight is een intens, gevoelig en prachtig geschreven verhaal. De lyrische, bijna poëtische en bij vlagen sprookjesachtige schrijfstijl verwondert en intrigeert. Personages met meerdere gezichten en donkere geheimen, ingewikkelde intriges en een flinke dosis mysterie zorgen ervoor dat het boek je grijpt en pas loslaat lang nadat het is uitgelezen.

 

Leesadvies:

Wink, Poppy en Midnight is geschikt voor jongeren en volwassenen vanaf een jaar of veertien. Door de lyrische vertelstijl en het relatief lage tempo zal het verhaal niet iedereen aanspreken. Voor hen die zich graag mee laten nemen door poëtische beschrijvingen en een rijk verbeeld gevoelsleven, is dit boek echter een absolute aanwinst. Tip: kruip met Wink, Poppy en Midnight in een hoekje van de bank (liefst met een donkere storm buiten) en laat je verrassen!

 

Tips & activiteiten:

Wink, Poppy en Midnight biedt veel ingangen tot verwerking op verschillende gebieden. Zo kan er heel goed gefilosofeerd worden rondom één van de thema's in het verhaal: Wanneer ben je een Held, of een Schurk? Kan iemand alleen maar goed of slecht zijn? Is er één waarheid, of hangt die waarheid altijd af van degene die hem vertelt? Een (groeps)gesprek over gevoelens en thema's als jaloezie, verliefdheid, wraak en pesten past hier ook goed bij. Bepaalde passages uit het boek kunnen als voorbeeld of ingang gebruikt worden. Om hierbij extra de diepte in te gaan kan er ook gedramatiseerd worden: speel een bepaalde passage na in een rollenspel of verzin zelf een scene waarbij de verschillende spelers zich verdiepen in één van de drie hoofdpersonages. 

Ook op het gebied van creatief schrijven is er genoeg leuks te verzinnen. De typische vertelstijl kan een aanleiding zijn voor een les (in de klas, een leesclub of gewoon lekker thuis) in poëtisch schrijven: wat valt je op aan de schrijfstijl? Hoe zit die in elkaar? Kun je zelf een kort verhaal schrijven in een dergelijke lyrische stijl?
Wink ziet haar leven als een verhaal uit een boek: ze kijkt naar de mensen om zich heen en bepaalt daarbij wie de Held in haar eigen verhaal is, wie de Schurk, en wie de Wolf. Stel je voor dat je op die manier naar je eigen leven zou kijken: wat zou jouw verhaal zijn, welke rol zou je spelen? Probeer dat eens uit te werken.

Op beeldend vlak zou je wederom naar de drie hoofdpersonen kunnen kijken. De lezer krijgt een gedetailleerd beeld van hoe zij de wereld zien, wat ze voelen en hoe ze in elkaar zitten. Teken of schilder eens een portret van één van hen, waarop je dit alles zo goed mogelijk uitbeeldt. Of, breder, maak zelf illustraties bij het verhaal, waarbij je de sfeer zo goed mogelijk probeert over te brengen. 

Ideeën genoeg dus. VerhalenVerslinders kan niet wachten om in een workshop met Wink, Poppy en Midnight aan de slag te gaan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0