· 

Recensie: Jij bent de liefste - Hans & Monique Hagen

ik zoek een woord

een heel nieuw woord

een woord dat niemand kent

ik zoek een woord

dat zeggen wil

dat jij de liefste bent

 

 

Recensie:

Jij bent de liefste is een prachtig poëzieprentenboek van de hand van Hans en Monique Hagen. De 23 gedichtjes geven een wonderschoon inkijkje in de belevingswereld van kinderen. De lengte en rijmschema's van de gedichten zijn telkens anders, maar stuk voor stuk nodigen ze uit tot nadenken. De teksten zijn subtiel en van een betoverende eenvoud, en geven heel mooi uitdrukking aan de manier waarop kinderen naar de wereld kijken: vol verwondering. De illustraties passen hier perfect bij: De half Nederlands, half Zweedse Marit Törnqvist weet het gevoel dat de tekst oproept telkens perfect in beeld te vangen. Deze bijzondere en vertederende bundel mag in geen enkele boekenkast ontbreken.

 

Leesadvies:

Kinderen vanaf een jaar of drie zullen graag uit deze bundel worden voorgelezen. De gedichtjes verhalen over belevenissen en gevoelens die voor peuters en kleuters heel herkenbaar zijn. Het eenvoudige doch prachtige taalgebruik draagt hieraan bij. De lengte van de gedichtjes varieert, waardoor het boek ook erg geschikt is voor een leesmomentje tussendoor. Jij bent de liefste kan perfect worden voorgelezen, thuis of in de (kleuter)klas. Door de prachtige illustraties zullen kinderen het boek keer op keer zelf willen bekijken. Ook kinderen die al zelf kunnen lezen zullen veel plezier beleven aan deze bundel. En laten we de volwassenen niet vergeten: de literaire waarde van de gedichten is tijdloos en leeftijdsloos, en zal bij jong en oud een gevoel van herkenbaarheid en tederheid oproepen. Een absolute aanwinst!

 

Tips & activiteiten:

Dat dit een prachtig boek is om uit voor te lezen, staat buiten kijf. Maar voor wie meer wil, biedt Jij bent de liefste meer dan genoeg mogelijkheden.De gedichtjes nodigen stuk voor stuk uit tot filosoferen, ook (of misschien wel juíst) met jonge kinderen. Omdat de thema's voor hen zo herkenbaar zijn, is er genoeg om over te praten en na te denken. Zo biedt het eerste gedicht, 'Jij bent de liefste', aanknopingspunten om met kinderen te praten over iemand die ze lief vinden. Wie vind jij lief? Hoe zeg je dat tegen diegene? Wat voor woorden kun je daarbij gebruiken? En kun je een woord bedenken dat nog niemand kent? Als aanvulling op het filosoferen (waarbij ook gespeeld wordt met taal), kun je drama inzetten. Door te spelen met gezichtsuitdrukkingen en stemgebruik bijvoorbeeld, of door een toneelstukje of pantomime te bedenken. Hoe praat je tegen iemand die je lief vindt, hoe klinkt je stem dan? Kun je dat ook met een andere stem zeggen, in een andere emotie, met een andere gezichtsuitdrukking? Hoe klinkt het dan? Op deze manier bieden vrijwel alle gedichtjes uit de bundel ingangen tot nadenken, filosoferen, dramatiseren en spelen met taal. Dit kun je uiteraard aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. 

VerhalenVerslinders heeft met kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar een beeldende opdracht gedaan, waarbij de kleuters hebben getekend wie zij zelf het állerliefste vonden. Vervolgens hebben ze voor diegene een heel nieuw woord verzonnen. Enkele resultaten zie je hier:

 

Titel: Jij bent de liefste

Auteurs: Hans & Monique Hagen

Illustrator: Marit Törnqvist

Uitgeverij: Querido's Uitgeverij, 2000

ISBN: 9789045100142

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0