· 

Recensie: De Griezels - Roald Dahl

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. 

Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg, Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

 

Recensie:

De Griezels is inmiddels een echte klassieker, een fantastisch verhaal van meesterverteller Roald Dahl. Kenmerkend voor zijn kinderboeken zijn de angstaanjagende, onuitstaanbare, vertederende en eigenzinnige figuren. Meneer en Mevrouw Griezel, de hoofdpersonages van dit boek, zijn echter alles behalve vertederend. Angstaanjagend en onuitstaanbaar zijn ze des te meer. Ze maken elkaar, en iedereen die het waagt hun pad te kruisen, het leven zuur met verschrikkelijke rotstreken. De vogels en apen in hun tuin hebben het het zwaarst te verduren. Ze worden verwerkt tot vogelpastei of gedwongen urenlang alles ondersteboven te doen. Totdat ze er schoon genoeg van hebben, en een plannetje bedenken om meneer en mevrouw Griezel eens goed op hun plaats te zetten.

De Griezels is wederom een verhaal in typische Roald Dahl-stijl: de vertelstijl is prachtig en humoristisch, er zit lekker veel vaart in en de beschreven situaties worden tot in het absurde uitvergroot en overdreven. Het boek zal kinderen flink laten lachen én laten griezelen, zonder dat het ook maar één moment eng wordt. De prachtige illustraties van Quentin Blake vullen het verhaal perfect aan. Een onmisbaar boek in elke Roald Dahl-collectie en een absolute aanwinst in de boekenkast!

 

Leesadvies:

Kinderen van alle leeftijden zullen smullen van De Griezels. Vanaf een jaar of acht (natuurlijk afhankelijk van het leesniveau van het kind) kan het boek zelfstandig gelezen worden. Omdat het verhaal slechts 80 pagina's telt, is het de perfecte manier voor kinderen om kennis te maken met het werk van Roald Dahl. Ook voor kinderen die nog niet graag lezen en zich laten afschrikken door dikkere boeken, is De Griezels erg geschikt.

Jongere kinderen zullen graag uit het boek worden voorgelezen, thuis of in de klas. Door de korte hoofdstukken leent De Griezels zich perfect voor een leesmomentje tussendoor.

 

Tips & activiteiten:

Er zijn genoeg leuke lesideeën en activiteiten te verzinnen rondom de boeken van Roald Dahl. Elk jaar wordt op 13 september de geboortedag van Roald Dahl gevierd en start de Roald Dahl-week. Door Uitgeverij De Fontein wordt jaarlijks een lesbrief en werkboekje uitgegeven met tal van leuke activiteiten rondom één van Dahl's kinderboeken. Inspiratie genoeg dus! Zo kun je met je klas (of thuis) een kennisquiz over De Griezels doen, een apenslinger knutselen of een apenparcours bouwen. Ook voor een gezamenlijk gesprek over pesten en treiteren vormt het boek een goede aanleiding. VerhalenVerslinders heeft in de meest recente 'Praatjes, pennen en penselen' workshop voorgelezen en gepraat over de viezer-dan-vieze baard van meneer Griezel, die nooit gewassen wordt en vol met etensresten zit. Met vetkrijtjes en viltstiften hebben de kinderen (7-9 jaar) meneer Griezel met zijn vuile baard geportretteerd. Daarna hebben ze, geinspireerd door de Rolmopsvogel uit het verhaal, hun eigen fantasievogel bedacht en getekend; hoe heet hij en hoe ziet hij eruit? Wat is er zo bijzonder aan hem, en wat doet hij graag? Het resultaat was een heerlijk gekke en creatieve les met leuke resultaten:

 

Titel: De Griezels

Auteur: Roald Dahl

Illustrator: Quentin Blake

Uitgeverij: De Fontein

ISBN: 9789026143953

Reactie schrijven

Commentaren: 0