· 

Recensie: Kwallenpap & Slakkenvla - Marianne Busser & Ron Schröder

Griezeltje krijgt als ze jarig is

een soepkom vol met kwallenpap cadeau

en op de griezelschool fladderen er vleermuizen door de klas. In het griezelrestaurant staan gebraden rat in pissebeddenjus en slakkenvla op het menu.

Krijg je al trek om te lezen?

 

Recensie:

Kwallenpap & slakkenvla is wederom een heerlijk boek van Marianne Busser en Ron Schröder, vol met griezelige, maar vooral grappige versjes. Kinderen kunnen heerlijk griezelen bij het gedicht over de griezelschool, waar elke dag twee grote monsters op het hek zitten, of het griezelrestaurant, waar grijze slakkenvla op het menu staat. En wat te denken van de engste jongen van de griezelklas, die zijn billen niet afveegt wanneer hij heeft gepoept? De korte gedichten in begrijpelijke taal zullen kinderen niet alleen lekker laten griezelen, maar vooral heel hard laten lachen. De kleurrijke en fantasievolle illustraties van Mark Janssen zijn prachtig en vullen de verhaaltjes perfect aan. Een absolute aanwinst in de kinderboekenkast!

 

Leesadvies:

Kinderen vanaf vier jaar zullen absoluut genieten van de griezelig grappige gedichtjes en geweldige illustraties. Kwallenpap & slakkenvla is perfect om voor te lezen, thuis of in de klas. Door de dertien (!) korte verhaaltjes leent het boek zich heel goed voor een leesmomentje tussendoor. Ook kinderen die al zelf kunnen lezen zullen van dit boek genieten. De mooie illustraties nodigen uit tot veelvuldig doorbladeren. 

 

Tips & activiteiten:

Er zijn veel leuke activiteiten te verzinnen rondom het boek. Voorlezen is uiteraard een goed idee, en samen kijken naar de illustraties. Wat zie je allemaal? De meeste gedichten lenen zich erg goed voor een gezamenlijk gesprek, bijvoorbeeld over angsten: wat vind je zelf eng? Hoe komt dat, en wat zou je kunnen doen om die angst minder te laten worden? Je kunt het gesprek hierbij aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. Met iets oudere kinderen is het erg leuk om, naar aanleiding van Kwallenpap & slakkenvla, zelf met poëzie aan de slag te gaan. De verschillende dichtvormen uit het boek kunnen samen bekeken worden, waarna de kinderen zelf een gedichtje schrijven over iets dat ze griezelig en grappig vinden. Een rijmgedicht, triolet of haiku biedt hierbij veel mogelijkheden om het dichten te ontdekken. VerhalenVerslinders heeft in een 'Praatjes, pennen en penselen' workshop voor kleuters het boek gebruikt bij een beeldende opdracht: na het voorlezen van 'Griezeltje is jarig' en 'Ons griezelrestaurant' hebben de kleuters gepraat over wat zij zelf het állervieste zouden vinden om te eten. Vervolgens hebben ze dat, op een vel papier waarop een bord en bestek stonden afgebeeld, zelf getekend. Ze gebruikten daarbij potloden, fineliners en viltstiften. De hilariteit was groot, en de resultaten zijn geweldig:

 

Titel: Kwallenpap & slakkenvla

Auteurs: Marianne Busser & Ron Schröder

Illustrator: Mark Janssen

Uitgeverij: Uitgeverij Moon, 2017

ISBN: 9789048838783

Reactie schrijven

Commentaren: 0