· 

Recensie: Sinterklaas - Charlotte Dematons

Wie weet hoe Sinterklaas woont in Spanje? Hoe zou zijn huis eruit zien, waar slapen de Pieten? En hoe passen al die cadeautjes eigenlijk in de stoomboot? In dit prachtige en ultieme prentenboek over Sinterklaas vind je alle antwoorden. 

 

Recensie:

Sinterklaas mag inmiddels gerust hét boek over de Sint genoemd worden. Charlotte Dematons vertelt met haar prachtige, sfeervolle en gedetailleerde illustraties haar verhaal. Tekst is er niet, en dat is ook helemaal niet nodig. Op de platen is ontzettend veel te zien, van het huis en de Pieten in Spanje, de boottocht en de intocht in Nederland, tot het uitdelen van cadeautjes op pakjesavond en tenslotte de thuiskomst van Sinterklaas. In de illustraties zitten ontzettend veel details en er zijn kleine grapjes verstopt, voor wie héél goed kijkt. Zelfs bij de honderdste keer doorbladeren komen er weer nieuwe dingen tevoorschijn. Sinterklaas is een boek dat nooit gaat vervelen: een absolute aanwinst voor elke gezin en elke boekenkast.

 

Leesadvies:

Dit is werkelijk een prentenboek voor alle leeftijden. Van peuter tot lang-volwassene: geen enkele Sinterklaas-liefhebber zou dit boek aan zich voorbij moeten laten gaan. In een knus hoekje van de bank kijken naar de mooie platen, of met het XL-exemplaar languit op de vloer, het kan allemaal. Doordat er geen tekst bij staat, kunnen kinderen hun eigen fantasie de vrije loop laten en volop verhalen bedenken bij de tekeningen. 

 

Tips & activiteiten:

Er is van alles mogelijk met dit prentenboek. VerhalenVerslinders heeft bijvoorbeeld de kinderen zoekopdrachten gegeven. Zo zitten Harry Potter en Pippi Langkous ergens verstopt: wie kan ze vinden? Ook leuk is het om ze zelf een verhaal te laten bedenken bij de platen. Dit kan op allerlei manieren: in de vorm van een gedicht, met slechts één regel per pagina of vanuit een bepaald perspectief. Doordat Sinterklaas geen tekst bevat, kun je wat betreft creatief schrijven alle kanten op. Drama-oefeningen in de vorm van een pantomime of tableau (zonder woorden, net als het boek) passen hier heel goed bij. Beeld met een groep een deel van een illustratie uit, of bedenk een situatie of spel waarbij de kinderen als Pieten over de daken lopen en pakjes door de schoorstenen gooien. Ook zijn er genoeg beeldende opdrachten te verzinnen. Bij een 'Praatjes, pennen en penselen' workshop van VerhalenVerslinders bestudeerden de deelnemers (6-8 jaar) de dwarsdoorsnedes van het huis van Sinterklaas en zijn Pieten. Vervolgens gingen ze, met potlood, fineliner en viltstiften, zelf aan de slag met het ontwerpen van hun eigen Sinterklaas-huis. Een ontzettend leuke opdracht, waarvan je hier enkele resultaten ziet:

 

Titel: Sinterklaas

Auteur: Charlotte Dematons

Illustrator: Charlotte Dematons

Uitgeverij: Uitgeverij Lemniscaat, 2007

ISBN: 9789056379858

Reactie schrijven

Commentaren: 0